Składniki:
- minimalnie 5 filetów śledziowych matjas (mogą być małosolne),
- słoiczek grzybków marynowanych (odpadają pieczarki!),
- 2-3 cebule,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Jeżeli używamy matjasów małosolnych - wystarczy je opłukać, normalne śledzie należy wymoczyć. Wymoczone (lub opłukane) śledzie kroimy w dosyć drobną kostkę (ale bez przesady - nie na miazgę), tak samo kroimy grzybki i cebulę. Bierzemy duży słoik (litrowy) i układamy warstwami - śledzie, grzybki, cebula, śledzie, grzybki, cebula... aż do zapełnienia słoika (prawie po brzegi - należy zostawić około 1-1.5 cm luzu). Zalewamy to oliwą i wstawiamy na 2 dni do lodówki - żeby się dokładnie przegryzło.
Jak podawać?
Przed podaniem na stół wykładamy za pomocą łyżki na salaterkę - nie musimy dbać o zachowanie warstw, składniki mogą być pomieszane.
Uwagi:
Tradycyjna potrawa wigilijna w mojej rodzinie. Po prostu - pychota!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lotte |