Składniki:
- 1kg śledzi solonych bez głów, w tym 3 mleczaki,
- 3 średnie cebule,
- 1/2 szkl. octu,
- 3 łyżeczki śmietany,
- 4 łyżeczki cukru,
- kilka listków bobkowych,
- pare ziarenek pieprzu.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy przez noc następnie usuwamy wnęczności pozostawiając mlecze oczyszczone i wymoczone śledzie kroimy na 4-ry części cebule kroimy w kostkę iwrzucamy do śledzi międzyczasie gotujemy wode ok 2l z listkami i pieprzem i czekamy aż ostygnie mlecze miksujemy ze śmietaną i cukrem dodając po trochu wode po zmiksowaniu wlewamy do śledzi mieszamy i dolewamy wody tyle żeby zakryły śledzie a następnie dolewamy ocet i smakujemy zalewę czy nie jest bardzo kwaśna ma być słodko-kwaskowa (jak kto lubi)pozostawiamy w naczyniu conajmniej na 2-wa dni podajemy do ziemniaków wraz zalewą Życze smacznego.
Potrzebne przybory:
Deska, mikser, nóż.
Jak podawać?
Podawać do ziemniaków.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Ryszard |