Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru,
- 6 jaj,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 mały olejek śmietankowy i waniliowy.
Kokos:
- 1 łyżka masła,
- 1 paczka kokosu,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 olejku śmietankowego,
- 0,5 olejku waniliowego.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem.Następnie dodać pozostałe składniki.Wszystko wymieszać.Wylać na blaszkę i upiec.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem pudrem,1,5 szklanki mleka rozmieszać z mąką i wlać na gotujące się mleko. Ostudzić.Po ostudzeniu zmiksować z masłem lub margaryną i olejkami.
Kokos:
Usmażyć na złoty kolor i wystudzić
Następnie biszkopt przekroić na pół i nasączyć 1 szklanką wody z 1 cytryną.
Przełożyć:
Biszkopt + krem + biszkopt + krem + kokosNastępnie odłożyć go do chłodnego miejsca.
Uwagi:
Rafaello jest najlepsze, jeśli się "przegryzie", najlepiej zostawić go na noc, a dopiero potem jeść.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | dagape |