Składniki:
- 1 kg mąki tortowej,
- 1 szkl. mleka,
- 2/3 paczki drożdży,
- 2/3 kostki masła,
- zapach waniliowy,
- 2 kiśle,
- 1kg. jagód,
- 2 łyżeczki cukru (do zaczynu),
- 1/2 szkl. cukru (do jagód).
Jak przyrządzić?
Do garnka wsypać ok kilograma mąki tortowej. Zrobić wgłębienie. W garnuszku zagrzać szklankę mleka, dodać ok 2/3 paczuszki drożdży, 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Rozczyn wlać do zagłębienia mąki, lekko wymieszać z odrobinką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1/2 godziny. W tym czasie roztopić w rondelku 2/3 kostki masła (koniecznie masła), odstawić do przestygnięcia (ale nie całkowitego, dobrze jak masełko jest ciepłe). Przygotować 6 jajek (dużych). Do jednego naczynia wlać 2 białka, do drugiego 6 żółtek. Białka ubić na sztywno, żółtka ze szklanką cukru do białości, dodając do nich szczyptę soli i olejek waniliowy (zapach). Jak rozczyn jest już gotowy, dodać do niego żółtka, lekko wymieszać (ręką oczywiście), potem dodać białka, też wymieszać, na końcu masełko. Wyrabiać, w razie konieczności dodać mąkę. Ale uwaga: ciasto nie musi odchodzić od ręki, wręcz odwrotnie - ono musi być bardzo mięciutkie, pulchne. To warunek. Wysypać garnek mąką i włożyć do niego z powrotem ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok jedną do półtorej godziny. Musi porządnie wyrosnąć. Potem wyłożyć je na stolnicę, odrywać po kawałeczku i robić dłońmi placuszki. Na każdym placuszku układać jagody wymieszane z cukrem i kiślem (to, aby nie wypływały w czasie piecznenia). Zalepiać porządnie, układać na blasze(można posmarować jajkiem) i do pieca. Piec aż będą miały złoty kolor, w temp. ok 180 stopni. Aha - piekarnik niech będzie lekko ciepły ale nie gorący.
Potrzebne przybory:
Duża miska/garnek, mikser, ręce ;)
Jak podawać?
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Na lukier będzie potrzebny cukier puder, sok z cytryny i mleko. Proporcje mają być wedle smaku i gustu. Jeśli ktoś lubi kwaśny lukier niech będzie więcej soku z cytryny, jeśli nie - mniej. Generalnie rzecz biorąc i tak cukru musi być dużo więcej, a płynów malutko inaczej lukier będzie spływał z bułeczek (ma być gęsty, bardzo).
Uwagi:
No i rozpustę czas zacząć! Na odchudzanie przyjdzie czas później, dużo później...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30-40 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Mika |