Składniki:
- 5 dag drożdży,
- łyżka cukru,
- 1/2 kg mąki (najlepiej krupczatki),
- szklanka mleka,
- jedno jajko,
- łyżeczka soli,
- 6 dag margaryny,
- 1 kg cebuli,
- 4 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią cipłego (ok. 30 st. C) mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścic w garnku margarynę z reztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z margaryną dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i dodac do pozostąłych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów cebularzy (około łyżki). Wygnieść ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać mąki. Nasępnie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można robić cebularze.
CEBULA:
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy cebulę. Cebulę pokroic w piórka i podsmarzyć na oleju, do uzyskania złotego koloru. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
FORMOWANIE CEBULARZY:
Ciaso dzielimy na 12 części. Każdą częśc wałkujemy na owalne placki. Układmy 6 placków na jednej płaskiej, wysmarowanej olejem blaszcze do pieczenia (tyle powinno się zmieścić). Brzegi placków smarujemy pozostawionym jajkiem. Nastęnie kładziemy porcje (1/12) cebuli, rozkładając ją równomiernie po całym placku.
PIECZENIE CEBULARZY:
Blachy z cebularzami pieczemy pojedyńczo, jednak na początku obie wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika (50 st. C) i czekamy aż cebularze wyrosną. Potem wyjmujemy jedną balchę, podnosimy temperaturę do 200 st. C i pieczemy do momentu, aż cebularze sie zarumienią. Nasępnie wkładamy drugą blaszke i pieczemy j.w.
Potrzebne przybory:
Miska, garnuszek na rozczyn, patelnia, wałek, balszka do pieczenia.
Jak podawać?
Cebularze jeść najlepiej prosto z balszki, jeszcze ciepłe.
Uwagi:
Przepis może trochę skomplikowany, ale warto spróbować - zawsze wychodzą i są przepyszne, a poza tym bardzo tanie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Agi23 |