Składniki:
- 6 jaj,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Rozdzielamy żółtka od białek. Trzepaczką ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo po łyżce dosypujemy cukru ciągle ubijając, tak samo postępujemy z żółtkami, wrzucamy je po jednym i ubijamy dalej. Na samym końcu wsypujemy mąkę i tu trzeba wykazać się delikatnością, już nie ubijamy tylko ostrożnie mieszamy łyżką, tak długo aż pozbędziemy się wszystkich grudek, to samo robimy z proszkiem budyniowym. Wylewamy do tortownicy, ale jeszcze jedna uwaga, żeby biszkopt równo rósł nie smarujemy blaszki żadnym tłuszczem, ani nie wysypujemy bułką tartą. Nasmarowana blaszka powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia zaczyna odstawać od brzegów tortownicy i robi się krzywe.
Potrzebne przybory:
Tortownica, trzepaczka, łyżka, sprawne rączki i chęci.
Jak podawać?
Wedle własnego uznania i wyobraźni, stanowi ono świetną bazę do tortów, można je upiec z dodatkiem owoców, wykorzystać do robienia delicji, co nam się tylko zamarzy. Ciasto banalne jeśli chodzi o składniki, ale przy tym bardzo smaczne.
Uwagi:
Ja tego ciasta nigdy nie robię mikserem, dużo lepiej "nabija" powietrze trzepaczka i dzięki temu biszkopt pięknie rośnie. Trzeba uważać na to, żeby żadne żółtko się nie rozlało i nie dostało się do białek, bo w takim przypadku nie uda nam się ubić ich na sztywno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | izolda |