Składniki:
- 20 dkg mąki,
- 15 dkg masła,
- 6 dkg migdałów,
- 8 dkg cukru,
- 2 żółtka,
- konfitury z moreli i porzeczek.
Jak przyrządzić?
Składniki (oprócz konfitór) zagnieść, schłodzić w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowac i wyciąc choinki ( nozem lub zrobic foremke z tasmy aluminiowej). Ilość choinek podzielic na poł. Z drugiej części choinek wyciąć środek ciasta , tak by pozostała nam choinka z dziurką w środku w krztałcie choinki. Ciasto upiec w temp 200 stopni. nastepnie schłodzic. Pełne choinki posmarowac konfitura, a na wierzch przykryc choinka z dziurką. Ciasto (obie warzstwy) powinno sie skleic a w srodku powinno byc widać konfitury. Można je ładnie przybrać lub posypac kolorowymi "ozdobnikami" do ciasteczek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 szt. |
Kaloryczność | 100 kcal / 1 szt. |
Autor | Czarna |