Kruche ciasteczka - przepis na świąteczne wypieki
OLIWKA . • dawno temuMożesz upiec na święta pyszne, imponujące ciasta przełożone tysiącem kremów o różnych smakach i z wieloma pysznymi galaretkami, ale i tak w te dni, kiedy potraw jest naprawdę dużo, najlepiej smakują proste wypieki. Zwłaszcza dzieci przepadają za ciasteczkami, które mogą włożyć do kieszeni. Wypróbuj w tym roku nowy przepis na kruche ciasteczka.
Przygotuj:
- 25 dag niekwaśnego chudego twarogu
- 25 dag mąki krupczatki
- żołtko
- 10 dag masła
- szczyptę soli
- kilkanaście orzechów włoskich
1. Ciasta na święta wymagają zwykle wiele pracy. Tym razem będzie inaczej. Kruche ciasteczka robi się bardzo szybko. Na początek musisz oczywiście zagnieść ciasto.
2. W tym celu wsyp na stolnicę mąkę i dodaj do niej ser oraz masło sól i żółtko. Posiekaj wszystko nożem, a później stwórz ciasto.
3. Teraz zawiń pyszne ciasto w wałek i włóż je do lodówki na 2–3 godziny.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto, pokrój je na plastry, lekko rozwałkuj każdy z nich i wycinaj ciasteczka ulubionymi foremkami.
5. I uwaga ostatni etap przygotowywaniaświątecznych ciasteczek. Połóż je na blasze, posmaruj białkiem i posyp pokruszonymi orzechami.
6. Czyż to nie łatwe kruche ciasteczka? Piecz je w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. Kruche ciasto piecze się bardzo szybko, wiec uważaj by nie przypalić świątecznych wypieków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze