Świąteczne pierniczki z Kamis Specialite
KAROLINA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Za oknem wciąż jeszcze jesiennie, ale wystawy sklepowe, światełka i kalendarz intensywnie przypominają nam, że Święta tuż tuż. To doskonały czas, by jeszcze przed świąteczną gorączką przygotować klasyczne pierniczki. W domu zapachnie Świętami, a gdy te nadejdą, pierniczki będą najsmaczniejsze.
Świąteczne wypieki
Pierniczki to nieodłączny element Świąt. Dawniej podawano je do grzańców i miodów pitnych. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięczają przyprawom, takim jak goździki, cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Wspaniale sprawdzają się jako dodatek do prezentów, pięknie prezentują się też jako jadalne bombki na choinkę. To jedne z najtrwalszych smakołyków. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, są pyszne przez wiele tygodni.
Po upieczeniu są miękkie. Potem robią się twarde, miękną ponownie dopiero po kilku dniach. Jeśli chcecie, by zmiękły szybciej, do pojemnika włóżcie cząstki obranego jabłka.
Pieczenie pierników to frajda – szczególnie wtedy, gdy przygotowujemy je z bliskimi i dodatkowo dysponujemy zestawem zabawnych foremek. Każdy może udekorować pierniczki tak, jak lubi – lukrem, posypkami, płynną czekoladą, makiem.
Zatem do dzieła!
Przepis na pierniczki
Potrzebujesz:
- ½ kostki margaryny,
- 1 i ½ szklanki cukru pudru,
- ¾ szklanki miodu,
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajo,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników Kamis (możecie zrobić ją sami, z utłuczonych w moździerzu goździków, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej – będzie bardziej aromatyczna),
-
2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie lukru:
- laska wanilii Kamis Specialite,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 białka,
- 12 łyżek soku z cyrtyny.
Po upieczeniu otrzymamy ok. 160 małych pierników.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszaj mikserem.
- Masę przełóż na posypany mąką blat i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie.
- Zwiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę (30 min. wystarczy).
- Schłodzone ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj każdą na grubość 0,5 cm. Foremkami wytnij pierniczki.
- Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 8–10 min w temperaturze 180˚C.
Przygotuj lukier:
- Wyjmij ziarenka z laski wanilii i ucieraj z białkami na gładką masę, dodając cukier puder i sok z cytryny.
- Kiedy pierniczki ostygną, smaruj je lukrem za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie, lub inną ulubioną metodą.
Pierniczki gotowe! Możesz cieszyć się nimi przez długi czas (o ile wcześniej nie znikną;) )
Smacznych Świąt!
Dowiedz się więcej o produktach z linii Kamis Specialite.
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze