4 potrawy wigilijne w nowym wydaniu, których nie może zabraknąć na twoim stole
JOANNA HIRSZLER • dawno temu • 3 komentarzeZ roku na rok na twoim stole w Wigilię pojawiają się pewnie te same, tradycyjne potrawy. Czy czasem przez myśl nie przechodzi ci pomysł o tym, aby trochę unowocześnić stare przepisy? Jeśli tak, to koniecznie przeczytaj ten artykuł i poznaj przepisy na zmodyfikowane potrawy wigilijne!
Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym
Jestem przekonana, że ta nowoczesna sałatka świąteczna zachwyci wszystkich członków rodziny, których zaprosiłaś na Wigilię. Do jej przyrządzenia potrzebne ci będą pokrojone w kostkę ugotowane 4 ziemniaki, 10 dag dowolnego sera pleśniowego, gruszka z syropu, a także ziarna słonecznika, 15 dag rukoli oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia). Wszystkie składniki połącz razem i polej domowym sosem przyrządzonym z łyżki octu balsamicznego połączonego z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solą oraz pieprzem.
Makaron w galarecie z pieczarkami
Do tego przepisu wykorzystaj ugotowany makaron w kształcie muszli. Nadziej go farszem przygotowanym z czterech jajek, 20 dag pieczarek, szczypiorku oraz dwóch łyżek majonezu. Całość zalej bulionem połączonym z żelatyną i odstaw do lodówki, do momentu utworzenia się galarety.
Pierogi z dynią i ryżem
W czasie wigilii nie musisz podawać wyłącznie pierogów z kapustą. Na pewno tobie i twojej rodzinie zasmakują świąteczne pierogi z dynią. Ciasto na pierogi nafaszeruj masą przygotowaną z 10 dag ugotowanego ryżu, 25 fag startej dyni i 30 dag startych jabłek, odrobiną miodu oraz 50 g namoczonych rodzynek.
Pieczony karp
W tym roku zamiast podawać karpia w galarecie, pomyśl o przygotowaniu jego pieczonej wersji. Pokrojoną na kawałki rybę oprósz solą i pieprzem, a następne odstaw ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie każdy z filetów zanurz w rozbełtanym jajku i mące. Podsmaż rybę przez chwilę na patelni grillowej z klarowanym masłem, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego razem z plasterkami cytryny. Całość zapiekaj ok. 15–20 minut. Na koniec udekoruj potrawę świeżo poszatkowanym koperkiem.
A może znasz inne przepisy na zmodyfikowane potrawy świąteczne?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze