Afrodyzjaki w jedzeniu
DAMIESA • dawno temuNie od dziś wiadomo, że owoce morza to jeden z silniejszych afrodyzjaków. A co z pozostałymi produktami w kuchni, które możemy użyć przygotowując posiłki, by nieco podkręcić pożądanie? Oto krótki przewodnik, w którym przedstawię Wam kilka innych kulinarnych afrodyzjaków? Gotowi poznać te najważniejsze? No więc zaczynamy! W końcu nie bez powodu mówi się, że „przez żołądek do serca”.
Popularne afrodyzjaki
Kawa
Niepozorna kawa czy kubek gorącej czekolady to sprawdzony sposób na to, jak w przyjemny sposób podsycić miłosne instynkty. Jeśli zatem nie planujesz zabrać swojej drugiej połówki do kawiarni, możesz ten aromatyczny napój przygotować podczas kolacji we dwoje. Niezależnie od tego, na którą z tych propozycji padnie Twój wybór, warto dodać do niej także odrobinę cynamonu, który pobudzi krążenie, a jego zapach zadziała relaksująco na zmysły.
Owoce i warzywa
Posiadają one działanie wzniecające pożądanie potrzebne do miłosnych uniesień, do tego są lekkie, więc nie powodują zbyt dużego obciążenia żołądka, co w efekcie zachęca do łóżkowych igraszek. Możemy więc wybierać: banany, brzoskwinie, granaty, melony czy truskawki (najlepiej podawane w bitej śmietanie i z szampanem). Z warzyw warto pokusić się o przyrządzenie specjałów kulinarnych na bazie: bakłażanów, szparagów, brokuł czy papryki.
Aromatyczne przyprawy
Warto dodawać je do potraw nie tylko ze względu na ich niebywały aromat, ale także z uwagi na fakt, że wiele z nich dodaje sporej dawki energii potrzebnej do miłosnych igraszek. Na kuchennej półeczce warto zatem mieć cieszący się dużą popularnością zwłaszcza w Chinach żeń-szeń, zwiększający pobudliwość seksualną lubczyk czy chętnie dodawane do znanej „hiszpańskiej muchy” ostre chili. Co ciekawe, na zwiększenie potencji działa także czosnek, jednak ze względu na jego intensywny zapach i smak, lepiej wprowadzać go do posiłków dość oszczędnie.
Jajka na potencję
Warunkiem jest jednak to, aby nie były ugotowane na twardo. Najlepiej będą wyzwalać swoje afrodyzjakalne właściwości, jeśli będą serwowane na miękko lub surowo. Ponoć taki przysmak był jednym ze sposobów Casanovy (oprócz częstego jedzenia ostryg) na szybkie pobudzenie miłosnych żądzy.
Kilka magicznych kulinarnych sztuczek i wieczorowa kolacjaz ukochanym może zmienić się w ucztę, która rozpali wszystkie zmysły i podgrzeje atmosferę w sypialni. Wymienionymi produktami można się także dowolne bawić zestawiając je w przyrządzonych potrawach poczynając od startera przed daniem głównym,a na deserze kończąc. Całość „okraszona” owocami morza takimi jak kalmary, małże czy krewetki oraz lampką wina lub innego wytwornego trunku może dodatkowo podsycić ochotę na miłosne uniesienia. Bardzo ważne jest jednak, by alkohol był spożywany w umiarze, bo w przeciwnym razie zamiast dodać sił witalnych i podziałać rozgrzewająco, spowoduje nadmierna senność i uczucie zmęczenia.
Jakie kulinarne afrodyzjaki najchętniej użyłabyś przygotowując kolację dla wybrankiem swego serca? A może pokusiłabyś się o wypróbowanie ich wszystkich?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze