Świąteczne last minute
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuW Boże Narodzenie pragniemy jak najlepiej ugościć rodzinę i przyjaciół oraz obdarować ich tym, co mamy najlepsze. Przygotowania często zaczynamy wraz z początkiem grudnia – sprzątamy, kupujemy prezenty, robimy zakupy. Stopniowo przygotowujemy kolejne potrawy. Co zrobić jednak, jeżeli nie możemy przygotować się do świąt zawczasu?
Jeżeli zakupy robisz dzień przed Wigilią, a do kuchni wkraczasz 24 grudnia, na pewno odczuwasz lekki stres. Jednak z odpowiednim planem działania na pewno zdążysz. Przygotuj łazanki z kapustą i grzybami – radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. Jeżeli rodzina nie wybaczy ci braku pierogów na stole, przygotuj je z kaszą gryczaną (najlepiej w kartoniku). Do tego dodaj makaron z makiem i świderki w sosie à la barszcz ze smażonymi borowikami. Jak je przygotować?
Składniki:
- opakowanie makaronu (np. świderki Lubella),
- 3 duże buraki,
- 50 g cukru,
- 100 ml octu z czerwonego wina,
- 30 g masła,
- 2 jaja,
- 50 g suszonych kapeluszy borowików,
- 3 łyżki mąki (np. Lubella Puszysta Tortowa),
- bułka tarta,
- sól,
- olej.
Namocz, a następnie odsącz kapelusze borowików. Dopraw je solą i obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Smaż na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Buraki wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut w temperaturze 200°C. Następnie obierz je i podziel na ćwiartki. Ugotuj makaron al dente. Przygotuj karmel z cukru, dodaj buraki i ocet. Gotuj do powstania syropu, po czym dodaj masło. Gdy sos stanie się gęsty, dodaj makaron. Na koniec wyłóż makaron na talerz i przyozdób kilkoma usmażonymi kapeluszami grzybów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze