Przyprawa oregano
DAMIESA • dawno temuOregano kojarzymy przede wszystkim z aromatyczną przyprawą dodawaną do pizzy. Jednak lista zastosowań zioła w innych posiłkach jest znacznie dłuższa. Jakie potrawy możesz wzbogacić smakiem tej wyrazistej przyprawy, by nabrały głębi? Oto kilka ciekawych propozycji.
Sałatka z oregano – możesz ją przyrządzić z pomidorów, czerwonej fasoli, sałaty lodowej, sera feta i jogurtu naturalnego. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie kapusty pekińskiej, kukurydzy, sera żółtego, ogórka i majonezu. Przyprawę dodajemy na samym końcu.
Mięso z oregano – przyprawa ta świetnie nadaje się np. do kurczaka. Wystarczy go poddusić w białym winie i na koniec, tuż przed podaniem lekko posypać oregano. Świetny rezultat otrzymamy także, przygotowując kotlety mielone z tym rodzajem zioła. Wystarczy je wymieszać z mięsem i jajkiem, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Sos z oregano – stanowi smaczny dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Do śmietany dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie doprawimy solą, pieprzem i oregano. Kolejnym unikalnym pomysłem może być wykorzystanie sparzonych pomidorów i zeszklonej cebulki. Po ich wymieszaniu i zagotowaniu na rozgrzanej oliwie należy całość doprawić oregano, cukrem, pieprzem i solą. Przed podaniem możemy wierzch udekorować bazylią.
Którą z propozycji wybierasz dla siebie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze