Przepis na sos beszamelowy
OLIWKA . • dawno temuSos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć por zapiekany pod beszamelem, pieczony kalafior polany delikatnym sosem czy pyszną lazanię z tym dodatkiem. A do czego ty dodasz sos beszamelowy?
Przygotuj:
- 50 g masła naturalnego
- 300 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- magii
- chili
- łyżeczkę chrzanu tartego lub musztardy sarepskiej
Krok 1
Ten przepis na sos beszamelowy zrealizujesz naprawdę bardzo szybko. Zastanów się tylko do czego dodasz taką pyszność. Mięso, ryby czy warzywa?
Krok 2
A więc do dzieła. Rozpuść masło w rondelku. Po chwili dosyp mąkę i przyprawy.
Krok 3
Wszystkie składniki beszamelu dokładnie rozmieszaj, a następnie dodaj mleko.
Krok 4
Nie przestawaj mieszać aż pyszny sos do potraw się zagotuje i zgęstnieje.
Krok 5
Jeśli ma to być sos do ryb lub sos do mięs dodaj odrobię chrzanu lub musztardy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze