GotowaniePrzepisyPrzepis na żołądki drobiowe

Przepis na żołądki drobiowe

Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony weganie i wegetarianie wskazują na pobudki etyczne. Z drugiej natomiast przywoływane są powody, jakie określić można mianem estetycznych. Druga ze wskazanych grup, kierując się emocjami, odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł opisuje nie tylko zalety jedzenia podrobów, lecz także sposób przyrządzenia żołądków drobiowych.

Przepis na żołądki drobiowe
Karolina

Żołądki drobiowe

Do podrobów zlicza się między innymi produkty, z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson.

Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości smakowe, a także sposób przygotowania. Podobne do żołądków drobiowych wartości smakowe mają przedżołądki, flaki oraz płuca. Z tego też powodu mogą być one mieszane lub zastępowane przez siebie. Z łatwością na przykład przyrządzić możemy zupę typu flaczki z żołądków. Taka zamiana może sprawić, że potrawa nabierze nowego wyrazu. Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na żołądki, należy zastanowić się, czy warto uwzględniać dania z nich przyrządzone w naszej diecie. Okazuje się, że mogą one przynieść wiele korzyści dla zdrowych i młodych osób. Ci, którzy borykają się z jakąś chorobą, zwłaszcza jeżeli ma to związek z nadciśnieniem lub chorobą wieńcową, powinni zrezygnować z jedzenia podrobów w ogóle, ponieważ podroby zawierają dość dużo cholesterolu. Zdrowe osoby bez jakiegokolwiek ryzyka mogą sięgać po potrawy z żołądków, bo kryje się w nich sporo wysokowartościowego białka, witamin, minerałów, a także elastyny i kolagenu. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić żołądki.

Jak zrobić żołądki?

  • 0,5 kg żołądków drobiowych,
  • 3 duże cebule,
  • śmietana do sosu,
  • łyżka mąki,
  • koper świeży,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w kostkę. Następnie należy ją zrumienić na oleju, a następnie dodać do niej żołądki. Po upływie kilku minut mięso wraz z cebulą i wytopionym sosem należy przelać do garnka z dodatkiem gorącej wody i odrobiny soli. Mięso powinno się dusić do czasu, aż zmięknie.

Kiedy żołądki będą miękkie, należy doprawić je solą i pieprzem do smaku. Następnie trzeba umyć koperek i drobno go posiekać. Śmietaną i mąką należy zaprawić potrawę, dodając ilości wskazanych produktów zgodnie z własnymi gustami. Na koniec do potrawy dorzuca się posiekany koperek i jeszcze chwilę gotuje.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie