Kebab - przysmak, który przygotujesz w domu
OLIWKA . • dawno temuUwielbiasz kebaby, ale nie masz zaufania do miejsc, w których można je kupić? Twoja rodzina nie ma ochoty na tradycyjny obiad? W takim razie kebab to doskonałe rozwiązanie. Możesz przyrządzić go w domu i dzięki temu zyskać pewność, że jest przygotowany tylko ze świeżych składników. Dzieci będą zachwycone, a mąż… na pewno się odwdzięczy.
Przygotuj:
- 5 pomidorów
- 2 świeże ogórki
- 2 cebule
- koperek
- chlebki pita
- 800 g wieprzowiny lub cielęciny
- jogurt naturalny
- ostry ketchup,
- olej
- czosnek
- zioła prowansalskie
- papryczkę chili
- przyprawę do kebaba
Krok 1
Pokrój mięso na kebaba w cienkie paseczki. Dodaj do niego 3 łyżki oliwy i wsyp przyprawę do kebaba. Włóż wszystko do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Krok 2
Teraz przygotuj sos do kebaba. Wymieszaj jogurt z ziołami prowansalskimi, koperkiem i czosnkiem. Tylko nie przesadź z tym ostatnim. Czosnek ma być wyczuwalny, ale nie powinien zabijać smaku pozostałych składników.
Krok 3
Kebab, kebab… przepisy są różne. Ten zaleca przygotowanie jeszcze jednego sosu. Do ketchupu dodaj papryczkę chili. Ostry sos to warunek konieczny pysznego kakaba.
Krok 4
Domowy kebab jest pełen warzyw. Pokrój pomidory i ogórki w grubą kostkę, a cebulę w półtalarki.
Krok 5
Jak zrobić kebab w domu? Pora na pieczone mięso. Najlepiej gdybyś upiekła je na grillu, ale jeśli nie masz takiej możliwości możesz je po prostu przysmażyć lub upiec w piekarniku.
Krok 6
Na grilla lub do rozgrzanego piekarnika włóż także pitę, przekrojoną wcześniej i z otwartą kieszonką.
Krok 7
Kiedy bułki się upieką posmaruj je sosami, jedna stronę sosem czosnkowym, a drugą ketchupowym.
Krok 8
Pyszny kebab już prawie gotowy. Włóż do niego mięso i warzywa. Po każdej warstwie dodawaj trochę sosu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze