Sałatka ziemniaczana z boczkiem
OLIWKA . • dawno temuSałatka ziemniaczana z boczkiem to prawdopodobnie najlepsza zimowa sałatka. Jest naprawdę bardzo sycąca. Po takim posiłku na pewno nie będziesz miała ochoty na podjadanie. Dodaje się do niej także seler naciowy, więc przy okazji zadbasz także o urodę.
Przygotuj:
- kilogram małych ziemniaków
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- 3 czerwone cebule
- seler naciowy
- ¾ szklanki bulionu
- po 2–3 łyżki octu winnego i musztardy
- sól
- biały pieprz
1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a następnie obierz je i przekrój na pół.
2. Teraz drugi ważny składnik sałatki ziemniaczanej – smażony boczek. Pokrój go w paseczki i wysmaż na rumiano.
3. Do mięsa dodaj cebule pokrojone w krążki i smaż przez chwilę.
4. Sałatka z ziemniaków nie miałaby swojego charakterystycznego smaku bez bulionu. Dolej go więc do cebuli oraz boczku i dopraw octem, musztardą, solą i pieprzem. Tak powstał sos do sałatki z ziemniaków.
5. Danie z boczku jest już prawie gotowe. Zalej sosem ziemniaki i odstaw na 2–3 godziny.
6. W tym czasie umyj seler i przez minutę gotuj go. Po osączeniu dodaj do sałatki ziemniaczanej z boczkiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze