Jak wszystkie proste rzeczy - pyszna. Robi się ją błyskawicznie. Wystarczy wybrać parę ładnych ziemniaków. Reszta na ogół zawsze jest w domu.Jest świetnym dodatkiem do śledzia, z którym żegnamy się na czas jakiś. Równie dobra do wędlin.
Składniki:
- 5 równych ziemniaków, pozbawionych skaz,
- 1 cebula,
- kilka wąsów dymki,
- olej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka octu.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Powinniśmy wybrać gatunek "sałatkowy". Coraz częściejw sklepach znajdziemy informację, o tym które się do sałatek nadają.
2) Ciepłe obieramy z łupinek. Kroimy na półplasterki lub mniejsze cząstki wedle własnej fantazji.
3) Wrzucamy do miski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na rumiano.
4) Pokrojone ziemniaki polewamy cebulą. Solimy, ukręcamy pieprz. Kropimy kilkoma kroplamizwykłego, mocnego octu. Całość mieszamy delikatnie, aby plasterki ziemniaków nie pokruszyły się.
Jak podawać?
Na co dzień w tej samej misce, w której ją przygotowaliśmy. Odświętnie przekładamydo szczególnie ładnej miski. Wierzch posypujemy pokrojoną dymką.
Możecie ją posypać innymi zieleninami wedle własnego smaku i wyboru.
Uwagi:
Każdy przyprawia wg własnego gustu. Może być ostra, może być delikatna jak dla dziecka.
Smaczna jeszcze lekko ciepła. Smaczna, gdy schłodzi się nieco w lodówce, a wszystkie smaki przegryzą się ze sobą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 2 zł |