Składniki:
- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) smacznego!
Potrzebne przybory:
Żaroodporne naczynie z pokrywką, patelnia.
Jak podawać?
W naczyniu, w którym sie zapiekala.
Uwagi:
Potrawa jest pyszna, bo sam ją próbowalem. Bardzo smakuje mojej siostrze Julii i calej mojej rodzine!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | tłusto |
Autor | KAmlot |