Składniki:
- krewetki koktailowe mrożone,
- masło,
- śmietana 12%,
- kostka rosołowa z kury,
- koperek,
- mąka,
- cytryna.
Jak przyrządzić?
Krewetki rozmrozić i podsmażyć przez 5 minut na odrobinie masła, aż puszczą sok i odstawić na bok. 1/3 kostki masła rozpuścić na patelni, dodać mąki i wody - musi powstać jednolity sos. Następnie dodać kostkę rosołową (rozpuscić) i śmietanę oraz pokrojony koperek. Na koniec wkropić 1/3 cytrynki - właściwie tak do smaku. Dodać krewetki. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak gęsta śmietana.
Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem mleka.
Uwagi:
Przy robieniu zasmażki trzeba uważać, żeby nie zrobiły się kluski;))) I nie przesadzać z cytrynką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | CiaHoo |