Sałatka z krewetkami
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj skorupiaków, w odróżnieniu od innych owoców morza potrafi przekonać smakiem nawet zagorzałych sceptyków tego rodzaju potraw. Być może sekret tkwi w tym, że można je dodawać do wielu potraw lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować krewetki do warzywnej sałatki.
Sałatka z krewetkami i makaronem – świderki, muszelki lub wstążki. Wybór kluseczek zależy tylko od nas. Krewetki należy ugotować i dodać do nich posiekaną cebulkę, sałatę lodową, paprykę czerwoną, a na koniec skropić sałatkę sosem vinaigrette. Można również wymieszać skorupiaki z serem żółtym, groszkiem, kukurydzą i czerwoną fasolką, następnie wymieszać z majonezem. W obu przypadkach z przypraw wystarczy nam jedynie pieprz.
Sałatka z krewetkami i ryżem - potrawa będzie świetnie smakować, jeśli dodamy do niej także ryby, np. poszatkowanego tuńczyka oraz oliwki, żółtą paprykę i ogórek kiszony. Lepszy smak uzyskamy dodając do sałatki oliwę z oliwek i odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodajemy szczyptę koperku.
Sałatka z krewetkami i ananasem – ugotowany ryż i lekko podsmażone krewetki łączymy z pomidorem, kukurydzą i ananasem w puszki. Całość mieszamy z majonezem i dekorujemy natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze