Zupa z krewetkami
OLIWKA . • dawno temuOwoce morza są zdrowe, smaczne i modne warto więc, by zaczęły gościć także na twoim stole. Zupa z krewetkami to świetny pomysł na romantyczny obiad. Zaskoczy, podgrzeje atmosferę, a dzięki oryginalnemu smakowi wprawi w dobry nastrój. Czego więcej można oczekiwać od jedzenia?
Przygotuj:
- pół pora
- 250 g ziemniaków
- pół drobiowej kostki bulionowej
- oliwę
- 3 plasterki wędzonego boczku
- 100 g mrożonej kukurydzy
- 100 g krewetek królewskich (surowe, obrane)
- 140 ml chudej śmietany
- sól
- pieprz (świeżo zmielony)
- 1 świeżą papryczkę chilli
- 3 krakersy
- oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia
Krok 1
Przygotowywanie zupy z krewetkami zacznij od pora. Odetnij jego końcówki i przekrój go wzdłuż na pół. Teraz umyj warzywo pod bieżącą wodą i pokrój cienko w poprzek. Z obranych ziemniaków stwórz dwucentymetrową kostkę.
Krok 2
Rozpuść kostkę bulionową w 0,5 l wrzącej wody.
Krok 3
Do wysokiej patelni wlej odrobinę oliwy i wrzuć pokrojony boczek. Smaż go tak długo, aż będzie miał apetyczny, złocisty kolor.
Krok 4
Zdejmij boczek z patelni, pozostawiając na niej jedynie wytopiony tłuszcz. Pora na smażenie pora i ziemniaków. Zajmie to około 5 minut. Po tym czasie por powinien być już miękki.
Krok 5
Wrzuć na patelnię kukurydzę i krewetki, wlej gorący bulion i dodaj śmietanę. Dopraw zupę z owocami morza solą i pieprzem.
Krok 6
Potrawę doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 7
Jest to chwila na oczyszczenie z nasion i posiekanie papryczki chilli.
Krok 8
Pyszna zupa z krewetkamijest już gotowa. Zmiksuj ją delikatnie, by miała grudkowatą konsystencję. Następnie wlej do wazy i skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Krok 9
Nalej danie z owoców morzado talerza, posyp je boczkiem, pokruszonymi krakersami i paprycką chilli. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze