Kwaśnica po góralsku

Istnieje teoria, według której część z nas zdecydowanie lepiej wypoczywa nad morzem niż w górach i odwrotnie. Na szczęście niektórzy z nas zupełnie się z nią nie zgadzają i kochają te dwa niezwykłe zakątki naszego kraju, z chęcią spędzając w nich wolny czas. Jeśli wybór nie jest konieczny, to nie należy go podejmować. Bez wątpienia trudno obejść się bez szumu morza i gorącego piasku na plażach latem, ale równie trudno wyrzec się szusowania na ośnieżonych stokach polskich gór zimą albo wypraw na szczyty w słoneczny dzień. Jeżeli w twoich wspomnieniach niemałą rolę odrywa górski pejzaż albo nie możesz się doczekać, kiedy znów będziesz mogła wybrać się na narty, zrób sobie namiastkę planowanego lub odbytego już wypoczynku i samodzielnie przyrządź kwaśnicę w domu. Nie daj się pokonać nudzie i już dziś zapoznaj się z przepisem na tę wyjątkową zupę.

Kwaśnica po góralsku
Karolina

Kuchnia góralska

Należy zaznaczyć, że całość kuchni góralskiej opiera się na dość prostych, wykorzystujących dostępne produkty daniach. Jest ona zatem tym cenniejsza, że z powszechnie używanych i mocno ograniczonych składników potrafi wyczarować tak smaczne potrawy. Obok nabiału bardzo ważnym jej elementem jest baranina. To właśnie ona bardzo często gości na góralskich stołach. Oczywiście uczta taka kończy się podaniem tradycyjnej śliwowicy, a deser zazwyczaj stanowi placek po zbójnicku. Jednak jedną z najbardziej popularnych potraw jest góralska kwaśnica. Zdarza się, że widzi się w niej bliską kuzynkę znanego w Polsce kapuśniaku, jednak entuzjaści kwaśnicy podhalańskiej mogliby gwałtownie sprzeciwić się temu stwierdzeniu. Zanim dowiemy się, jak ugotować kwaśnicę, warto zaznaczyć, że ze swej natury jest posiłkiem dość pożywnym. Przecież to właśnie kwaśnica na żeberkach pozwalała przetrwać góralom trudne warunki pogodowe.

Przepis na kwaśnicę po góralsku

  • żeberek wieprzowych surowych,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • soku z kapusty kiszonej,
  • 1 cebuli,
  • soli,
  • pieprzu,
  • ziela angielskiego,
  • majeranku,
  • 1 kg ziemniaków.

Mięso należy wrzucić do zimnej wody i gotować na małym ogniu przez godzinę wraz z solą, pieprzem, majerankiem i 4-5 ziarnami ziela angielskiego, a także kapustą z dodatkiem sosu. Po upływie tego czasu do zupy dodaje się zeszkloną na patelni cebulę. Ziemniaki muszą być ugotowane w oddzielnym garnku i pod koniec dodane do zupy.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zachwyciła na pokazie Zienia. Włożyła sukienkę z koronkowymi wstawkami
Zachwyciła na pokazie Zienia. Włożyła sukienkę z koronkowymi wstawkami
Wyglądała obłędnie na pokazie Zienia. Odczarowała modę dla dojrzałych kobiet
Wyglądała obłędnie na pokazie Zienia. Odczarowała modę dla dojrzałych kobiet
Wylej przed domem. Kleszcze znikną jak ręką odjął
Wylej przed domem. Kleszcze znikną jak ręką odjął
Kubicka wskoczyła w mini. Tak wyglądała na pokazie Macieja Zienia
Kubicka wskoczyła w mini. Tak wyglądała na pokazie Macieja Zienia
Lada moment zaleją ulice. Spójrzcie na spodnie Michaliny Sosny
Lada moment zaleją ulice. Spójrzcie na spodnie Michaliny Sosny
Polacy nie chcą się badać. Inne kraje mają na to sposoby
Polacy nie chcą się badać. Inne kraje mają na to sposoby
Grzywna za suszenie prania na balkonie. Kto może zapłacić mandat?
Grzywna za suszenie prania na balkonie. Kto może zapłacić mandat?
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w skórę, by zobaczyć różnicę
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w skórę, by zobaczyć różnicę
Michał Barczak wspomina o rodzinie. Przez "TzG" ma dla niej mniej czasu
Michał Barczak wspomina o rodzinie. Przez "TzG" ma dla niej mniej czasu
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię