Kuchnia góralska
Należy zaznaczyć, że całość kuchni góralskiej opiera się na dość prostych, wykorzystujących dostępne produkty daniach. Jest ona zatem tym cenniejsza, że z powszechnie używanych i mocno ograniczonych składników potrafi wyczarować tak smaczne potrawy. Obok nabiału bardzo ważnym jej elementem jest baranina. To właśnie ona bardzo często gości na góralskich stołach. Oczywiście uczta taka kończy się podaniem tradycyjnej śliwowicy, a deser zazwyczaj stanowi placek po zbójnicku. Jednak jedną z najbardziej popularnych potraw jest góralska kwaśnica. Zdarza się, że widzi się w niej bliską kuzynkę znanego w Polsce kapuśniaku, jednak entuzjaści kwaśnicy podhalańskiej mogliby gwałtownie sprzeciwić się temu stwierdzeniu. Zanim dowiemy się, jak ugotować kwaśnicę, warto zaznaczyć, że ze swej natury jest posiłkiem dość pożywnym. Przecież to właśnie kwaśnica na żeberkach pozwalała przetrwać góralom trudne warunki pogodowe.
Przepis na kwaśnicę po góralsku
- żeberek wieprzowych surowych,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- soku z kapusty kiszonej,
- 1 cebuli,
- soli,
- pieprzu,
- ziela angielskiego,
- majeranku,
- 1 kg ziemniaków.
Mięso należy wrzucić do zimnej wody i gotować na małym ogniu przez godzinę wraz z solą, pieprzem, majerankiem i 4-5 ziarnami ziela angielskiego, a także kapustą z dodatkiem sosu. Po upływie tego czasu do zupy dodaje się zeszkloną na patelni cebulę. Ziemniaki muszą być ugotowane w oddzielnym garnku i pod koniec dodane do zupy.
Smacznego!