Składniki:
3 pory, 1 papryka, 3 serki topione, bulion warzywny, przyprawy, olej (do duszenia warzyw). Na pulpety: 20 dag mięsa mielonego, jajko, cebula, bułka tarta, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Zupa: paprykę kroimy w drobną kostke, pory w półtalarki i dusimy na patelni do miękości. Wrzucamy uduszone warzywa do bulionu. Odrobinę bulionu odlewamy i w nim rozcieramy serki. Jeśli ktoś nie lubi warzyw w zupie, warto zmiksować zupę na krem. Pulpety: mięso łączymy z jajkiem, przyprawami (sól, pieprz, vegeta), dodajemy startą cebulę i dodajemy bułkę tartą. Formujemy dość małe pulpety, gotujemy na oddzielnej wodzie, po obgotowaniu wrzucamy do zupy. Można dodać każdemu osbno na talerz przy podaniu.
Uwagi:
Polecam również z groszkiem ptysiowym, ale dla smakoszy mięsa pierwszą wersję. Podając, można ozdobić listkiem pietruszki. Zupa pyszna, pożywna, a do tego pięknie wygląda. Polecam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sawa |