Sk艂adniki:
3 pory, 1 papryka, 3 serki topione, bulion warzywny, przyprawy, olej (do duszenia warzyw). Na pulpety: 20 dag mi臋sa mielonego, jajko, cebula, bu艂ka tarta, przyprawy.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zupa: papryk臋 kroimy w drobn膮 kostke, pory w p贸艂talarki i dusimy na patelni do mi臋ko艣ci. Wrzucamy uduszone warzywa do bulionu. Odrobin臋 bulionu odlewamy i w nim rozcieramy serki. Je艣li kto艣 nie lubi warzyw w zupie, warto zmiksowa膰 zup臋 na krem. Pulpety: mi臋so 艂膮czymy z jajkiem, przyprawami (s贸l, pieprz, vegeta), dodajemy start膮 cebul臋 i dodajemy bu艂k臋 tart膮. Formujemy do艣膰 ma艂e pulpety, gotujemy na oddzielnej wodzie, po obgotowaniu wrzucamy do zupy. Mo偶na doda膰 ka偶demu osbno na talerz przy podaniu.
Uwagi:
Polecam r贸wnie偶 z groszkiem ptysiowym, ale dla smakoszy mi臋sa pierwsz膮 wersj臋. Podaj膮c, mo偶na ozdobi膰 listkiem pietruszki. Zupa pyszna, po偶ywna, a do tego pi臋knie wygl膮da. Polecam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Sawa |