Składniki:
- 2-3 ziemniaki,
- dowolne dostępne składniki (np. marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, jajka itp.),
- 2 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
Ziemniaczki obrać, nastawić ok. 1.5 litra wody. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pokrojone w gruba kostkę ziemniaki. Po ok. 10 min. wrzucać oczyszczone , umyte i obrane (ew. pokrojone lub starte - wg. potrzeb) składniki - pomidory dobrze jest sparzyć i obrac ze skórki, chyba, że ktoś preferuje kwaskowaty smak zupki (jak ja :). Polecam marchewkę pociąć w paski , a seler zetrzec na tarce.Gdy wszystkie składniki osiągną doskonały stopień miękkości, wyłączmy ogień pod garnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką . Po 5-10 min dadajmy łyżkę lub dwie śmietany. Jajka gotujemy osobno na twardo, i wrzucamy pokrojone w ćwiartki juz do talerzy podczas podawania.
Jak podawać?
Doskonale jest posypać przed podaniem drobniutko posiekanym koperkiem.
Uwagi:
Jeśli życzymy sobie podnieść kaloryczność potrawy i urozmaicić ją smakowo, doskonałym dodatkiem są zesmażone ze swieżej słoniny solone skwarki - propozycja zwłaszcza dla lubiących sute potrawy panów (ale nie tylko - ja także to uwielbiam ). Skwarki te wkładamy do gorącej zupy na talerz tuż przed podaniem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Edyta |