Składniki:
1 srednia cebula, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, świeże pomidory (ok. 5 sztuk) lub z puszki, torebka ryżu, przyprawy
Jak przyrządzić?
Kroję cebulę, smażę na oliwie lub maśle, dodaję wyciśniety czosnek, pokrojony w kostkę seler, po kilku minutach dodaję pomidory pokrojone, duszę wszystko kilka min., zalewam wywarem lub rosołem, gotuję jeszcze 15-20 min., doprawiam sola, wegettą itp., potem wszystko miksuję, powstaje ładny gęsty krem, dodaję ugotowany osobno ryż, gotowe.
Potrzebne przybory:
rozdrabniacz do miksowania potraw lub inne urządzenie do miksowania
Uwagi:
Do tak zmiksowanej zupy nie jest potrzebna już śmietana do zabielania, sama w sobie jest pyszna i gęsta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | ewita |