Składniki:
śledzie, słoik buraczków "wiórków", 3 średniej wielkości ogórki kiszone, 2 kwaśne jabłka, mały jogurt naturalny, pół szklanki majonezu, pęczek koperku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jogurt mieszamy z majonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku i odstawiamy do momentu przygotowania reszty. Buraczki odsączamy na sitku i przekładamy do miseczki, ogórki i jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, dodajemy śledzie pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałeczki. Całość mieszamy i zalewamy sosem majonezowo-jogurtowym.
Uwagi:
Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śledziki są pyszne, wśród moich znajomych robią furorę :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Podjadaczka |