Sk艂adniki:
3 pory, 3 jajka, 3 duze ogorki kiszone, 1 duze jablko, 1 puszka groszku zielonego, majonez.
Jak przyrz膮dzi膰?
Jajka ugotowac na twardo, obrac i pokroic w drobna kostke. Pory, biale czesci i troszke zielonego posiekac drobno i sparzyc wrzatkiem (ja przelewam wrzatkiem na sicie). Ogorki posiekac drobno i odcisnac sok (moga byc ze skorka lub nie). Jablko obrac i posiekac drobno (mozna zetrzec na tarce z grubymi otworami). Groszek odcedzic. Wszystkie skladniki wymieszac z majonezem. Salatke wstawic do lodowki na 20-30 min. Smacznego.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, noz
Jak podawa膰?
Jako salatke z pieczywem lub wedlina lub przystawke do dania glownego.
Uwagi:
Salatka jest bardzo smaczna dla tych, ktorzy lubia pory i dla tych co za porami nie przepadaja. Sparzenie eliminuje problemy z nietrawieniem pora.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | mysza |