Składniki:
Składniki: 455 g filetów z udek kurczaka, sól i pieprz, 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 225 g gotowych płatów lasagne, 85 g pokrojonych w plasterki pieczarek.
Polewa: 225 g sera ricotta, 200 ml naturalnego jogurtu, 2 łyżki startego sera romano lub parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, 2 lekko rozkłócone jajka.
Jak przyrządzić?
Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.Na dno wlać cienką warstwę sosu. W naczyniu z wodą namoczyć 3-4 płaty lasagne, ułożyć na dnie formy. Obficie polać sosem. Następnie nałożyć warstwę filetów, a na nich warstwę pieczarek. Namoczyć w wodzie kolejne 4 płaty lasagne i ułożyć je na pieczarkach. Polać resztą sosu. 3 Połączyć wszystkie składniki polewy i polać nią lasagne. Zetrzeć kawałek parmezanu i posypać nim potrawę, obłożyć wiórkami masła. Piec w nagrzanym piekarniku 35-40 minut. 4 Przed podaniem pozostawić na 10 minut, aby potrawa wchłonęła cały sos.
Potrzebne przybory:
Tłuczek do mięsa, naczynie żaroodporne, tarka do sera, piekarnik.
Jak podawać?
Kroić w kwadraty, podawać na talerzu. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ELŻBIETA BENTLEWSKA |