Składniki:
Piersi z kurzczaka szt. 2 średniej wielkości - chyba, że spodziewamy się gości, do tego Vegety jedna łyżeczka czubata zielona, krucha lodowa, sałata, ogórek nieduży świeży, zielony i 4 szt. pomidorów czerwonych, 2 łyżki majonezu, może być Winiary, szczypta soli, i pieprzu (lecz majonez nie może być stary) .
Jak przyrządzić?
Piersi gotujemy w Vegecie, do miękkości, studzimy, i na niewielkie paski kroimy. Do tego ogórek dość drobno siekamy, i potem pomidor ze skórki obrany. Sałaty nożem skazić nie możemy, więc w dłonie ją weźmy i drobno porwiemy. Wszystko w misce obszernej delikatnie mieszamy, w międzyczasie sól, pieprz i majonez dodamy. Na wierzchu tej naszej kolorowej sałatki możemy połozyć listki bazylii lub kwiatki portulaki, co ślicznie wygląda, wspaniale smakuje, z zieloną sałatą też się komponuje.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska
Jak podawać?
Bardzo szybko :)
Uwagi:
Mięso może być również pieczone, smażone, byle nie tłuste i drobno pokrojne :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | toja1111 |