Składniki:
4 udka kurczaka,
10 dag boczku wędzonego,
5 łyżek oleju,
po jednej czerwonej i żółtej papryce,
30 dag cukinii, biała cebula,
50 dag pomidorów z puszki,
sól, słodka papryka mielona,
łyżka ziół prowansalskich,
gałązki rozmarynu.
Jak przyrządzić?
Udka umyć, osuszyć, oprószyc solę i papryką. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie każde udko naciąć w 3 lub 4 miejscach. Boczek pokroić na cienkie paseczki i włożyć je w nacięcia kurczaka razem z gałązką rozmarynu. Tak przygotowane udka smażyć na 3 łyżkach oleju z każdej strony - po 15-20 minut. Oczyścić i umyć papryki oraz cukinie. Pokroić je na kawałki średniej wielkości. Cebulę pokroić na dość szerokie płaty. Pomidory wyjąć z zalewy, pociąć na małe kwadraciki. Wszystkie warzywa wrzucić na pozostaly rozgrzany olej, podlać sosem z pomidorów. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przyprawić ziołami prowansalskimi, wymieszać. Na dnie uduszone warzywa, na nich - usmażone udka. Podgrzewać potrawę w piekarniku jeszcze około w 7 minut.
Jak podawać?
Gotowe udka podawać gorące z dodatkiem kaszki kuskus i surówki z kapusty pekińskiej - z cząstkami pomarańczy i sosem winegret.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | teresa544 |