Składniki:
1 kg półtłustego sera, 30 dag kartofli, 10 jajek, zapach rumowy, skórka z cytryny, ½ kostki masła, 2 szklanki cukru, 10 dag cukru pudru
Jak przyrządzić?
Ubijamy pianę z białek, miksujemy kartofle z twarogiem. Następnie ucieramy cukier z masłem i dodajemy do ziemniaków z serem. Do masy dodajemy jeszcze żółtka oraz zapach rumowy. Dla dodania smaku idealna będzie skórka z cytrynowa. Całość miksujemy tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Wlewamy ją do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180ºC. Gdy sernik jest już wystudzony, posypujemy go cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka do ubijania piany, blacha, łyżka, szklanka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Aga |