Sk艂adniki:
0,5 litra bialego wytrawnego wina,
4 lyzki oliwy z oliwek,
2 zabki czosnku,
natka pietruszki,
koniak (niekoniecznie),
szczypta suszonego tymianku.
maggi
MONDAMIN -czyli zageszczacz to jasnych sosow
Jak przyrz膮dzi膰?
Na rozgrzana oliwe wrzucamy rozgnieciony czosnek i prawie natychmiast wlewamy wino. Ddy zacznie sie gotowac (alkohol wyparowuje bardzo szybko), dodac pare kropel koniaku, pietruszke, tymianek i maggi. Czekamy ponownie kilkanascie sekund i zageszczamy.
Jak podawa膰?
Do grillowanych ryb, a takze do makaronow typu tagiatelle.
Uwagi:
Bardzo latwy do zrobienia i nie wymaga specjalnych umiejetnosci. To najlepszy i najbardziej elegancki sos, ktory podaje sie do np. grillowanego lososia. Mniamm ;)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | anew |