Składniki:
trochę mąki, trochę margaryny lub masła, szklanka rosołu lub bulionu, 150 ml śmietany, sól, pieprz i imbir do smaku
Jak przyrządzić?
Tłuszcz rozgrzać, wymieszac z mąką, zasmażyć. Następnie dolać chłodnego rosołu lub bulionu. Gotować 10 min. często mieszając, na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać smietanę, doprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
ręce, głowa, garnki, łyzka, talerze :>
Jak podawać?
Na talerzach rozłożyc w ozdobny sposób ryż i lekko polać sosem, można dodać groszek z marchewką lub inne warzywa.
Uwagi:
Sos podawać do ryżu i mięs.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 3-4 |
Autor | Szprycka |