Składniki:
1/2 kostki margaryny,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2 niepełne szklanki mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
zapach cytrynowy lub skórka cytrynowa,
orzechy, rodzynki lub migdały,
1 kg jabłek,
bułka tarta do posypania formy
,
Jak przyrządzić?
Margarynę rozpuścić, schłodzić. Jaja ubić z cukrem. Połączyć z margaryną. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta wyłożyć do formy. Na ciaście rozłożyć jabłka pokrojone w ósemki.Posypać orzechami i rodzynkami. Na wierzch nałożyć pozostała część ciasta. Piec ok. 50 minut w nagrzany piekarniku 200 C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Dostałam ten przepis od mojej koleżanki z pracy - rewelacyjny, tani, szybki, zawsze się udaje i w sam raz na przyjęcie niespodziewanych gośći. Dzięki Joleczko...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | drzewim |