Sk艂adniki:
2 srednie cebule,
1 paryka zolta (w lecie najlepiej taka jasnozolta, spiczasta tak 2 albo wiecej, zalezy ile glodnych),
2 pomidory,
4 parowki (cienkie, dlugie),
jajaka (4-5),
sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebule kroje w polkrazki, papryke w paski, wrzucam do garnka albo na patelnie i dusze pod przykryciem, tak aby papryka byla jedrna i miekka. Nastepnie dodaje pomidory, wczesniej sparzone i obrane ze skorki, dodaje parowki pokrojone jak kto woli, ja po prostu kroje na pol albo na 3 czesci, zstawiam to wszystko zeby sie dobrze ogrzalo i wbijam jajka, doprawiam sola, pieprzem i mieszam az jajka sie zetna. Podaje z bagietka. Smacznego :P
Uwagi:
Skladniki podalam na 2-3 glodne osoby. Smak tej potawy przypomina mi wakacje mojego dziecinstwa, kiedy popularne byly wyjazdy na Wegry, na pewno orginalna potrawa rozni sie od mojej, dlatego nazwalam moja "leczo moje" :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | nikita |