Składniki:
50 dag średnich krewetek,
4-6 ząbków czosnku,
1 papryczka chili,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
sok z 1/2 cytryny,
natka pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Czosnek pokroić na plasterki, chili drobno pokroić. Masło i oliwe rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i chili i przesmażyć. Krewetki opłukać, obrać i osuszyć. Następnie włożyć na patelnie z czosnkiem i chili i smażyć 5-6 minut z obu stron. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podawć posypane natką pietruszki. Smacznego!
Jak podawać?
Na talerzykach.
Uwagi:
Krewetki można obgotować 1-2 min. Do potrawy pasuje białe wytrawne wino.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ania21K |