Składniki:
- 4 filety śledziowe matiasy (pewnie je trochę spolszczyłam),
- pół średniego selera korzeniowego,
- 2 średnie cebule,
- cytryna,
- kubek słodkiej śmietanki kremówki,
- vegeta,
- cukier,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę kroimy w pół-krążki jak najcieniej (ale wyrażenie)następnie wyciskamy do cebuli pół cytryny, dodajemy łyżeczkę cukru, oraz vegetę do smaku i ( o zgrozo ) ugniatamy cebulę ręką aż do momentu kiedy puści sok i będzie prawie szklista. Seler ścieramy na tarce na oczkach ciut grubszych od oczek na placki ziemniaczane. Szybko wyciskamy na seler drugą połowę cytryny żeby seler nie ściemniał. Do miski przekładamy wszystkie składniki i mieszamy zalewając śmietanką. Wstawiamy do lodówki na 2 h i gotowe.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, tarka, półmisek.
Jak podawać?
Jako przystawkę.
Uwagi:
Nie mogłam się przemóc do tego przepisu, ale zrobiła to moja mama i podała jako przystawkę pewnej wigilii. Od tego momentu śledzie w takiej formie zagościły w moim domu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | mycha |