Śledzie w sosie selerowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 filety śledziowe matiasy (pewnie je trochę spolszczyłam),
- pół średniego selera korzeniowego,
- 2 średnie cebule,
- cytryna,
- kubek słodkiej śmietanki kremówki,
- vegeta,
- cukier,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Filety kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę kroimy w pół-krążki jak najcieniej (ale wyrażenie)następnie wyciskamy do cebuli pół cytryny, dodajemy łyżeczkę cukru, oraz vegetę do smaku i ( o zgrozo ) ugniatamy cebulę ręką aż do momentu kiedy puści sok i będzie prawie szklista. Seler ścieramy na tarce na oczkach ciut grubszych od oczek na placki ziemniaczane. Szybko wyciskamy na seler drugą połowę cytryny żeby seler nie ściemniał. Do miski przekładamy wszystkie składniki i mieszamy zalewając śmietanką. Wstawiamy do lodówki na 2 h i gotowe.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, tarka, półmisek.

Jak podawać?

Jako przystawkę.

Uwagi:

Nie mogłam się przemóc do tego przepisu, ale zrobiła to moja mama i podała jako przystawkę pewnej wigilii. Od tego momentu śledzie w takiej formie zagościły w moim domu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje8 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt12 zł
Autormycha

Śledzie w sosie selerowym: Podobne przepisy

Śledzie w sosie selerowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy