Dietetycy podkreślają, że ryby to najzdrowsze z mięs i na stałe powinny wpisać się do naszego jadłospisu. Lubimy się zdrowo odżywiać i dlatego coraz częściej sięgamy po dania rybne, bez względu na post. Śledź pod pierzynką to doskonała przystawka na wszelkie uroczystości rodzinne i towarzyskie. Bo jak wiadomo ryba lubi pływać.
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych solonych,
2 cebule,
2 jabłka,
szklanka śmietany 30%,
łyżka cukru,
odrobina kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny,
pieprz,
Do dekoracji:
sałata,
natka pietruszki lub koperek.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy w wodzie od 0,5 - do 1 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone.
Po wymoczeniu kroimy w paski i układamy na półmisku (może być na liściach sałaty).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy śledzie.
1/3 cebuli zostawiamy do dekoracji.
Jabłko kroimy w kostkę i układamy na cebuli, również część zostawiamy do dekoracji.
Śmietanę przyprawiamy kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz i energicznie mieszamy, aż śmietana zgęstnieje.
Tak przygotowaną śmietanę polewamy na nasze danie.
Na wierzchu i po bokach dekorujemy pozostawioną cebulą, jabłkiem i natką pietruszki lub koperkiem.
Śledzie wstawiamy do lodówki na pół godziny w celu połączenia się smaków.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |