Składniki:
Składniki:
60 dag mąki (2,5 szklanki)
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
1/2 margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów
Krem I:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II:
1 puszka zagęszczonego mleka słodzonego
Jak przyrządzić?
1. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.2. Trzy identyczne prostokątne formy posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć cienką warstwą do form. Na jedną część wylać gorącą polewę orzechową. Ciasto piec 15 min.3. Ugotować budyń śmietankowy według przepisu, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.4. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu 3 godziny (puszka musi być cała przykryta wodą). Ostudzić.5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie plackiem z polewą karmelową.
Uwagi:
To nie jest batonik ;-) To jest ciasto :-D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 210 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Małgosia D. |