Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka,
- 1 litr śmietany kwaśnej 30%,
- 2 zupy cebulowe "Knorra" (duże),
- "Przyprawa do kurczaka" - 1 szt,
- 1 łyżka mąki,
- olej lub oliwa z oliwek,
- 20 dag żółtego sera.
Jak przyrządzić?
- podwójną pierś kurczaka podzielić na 4 części lekko je pobijając tłuczkiem,- do przyprawy do kurczaka dodać łyżkę mąki,- obtoczyć piersi i podsmażyć je na oleju,- przełożyc piersi do naczynia żaroodpornego (bez tłuszczu),- śmietanę wymieszać z zupami cebulowymi a zalać piersi,- posypać tartym żółtym serem,- zapiekać w temp. 180 st.C przez 20 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub z pieczywem wg upodobań i okazji.
Uwagi:
Śmietana musi mieć 30% tłuszczu - inaczej się rozdzieli.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Sikoruchna Zbira |