2 niezawodne przepisy na kurczaka w mniej niż 30 minut
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj drobiu – doskonale komponuje się on ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. Zobacz, jak przygotować pyszne danie z kurczaka w mniej niż 30 minut.
Kurczak w sosie musztardowym
Jest to unikalne połączenie kurczaka w chrupiącej panierce z jedwabistym sosem przyrządzonym z musztardy Dijon i białego wina. Tego dania nie może zabraknąć na twoim stole!
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki mąki uniwersalnej,
- sól i pieprz,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 4 piersi z kurczaka,
- 60 ml wytrawnego wina,
- 2 małe, drobno posiekane szalotki,
- 120 ml śmietany kremówki,
- ½ filiżanki musztardy Dijon,
- 1 i ½ łyżki świeżego, posiekanego estragonu (opcjonalnie suszonego).
W misce zmieszaj mąkę, odrobinę soli i pieprzu. Podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Obtocz kurczaka w mącznej mieszance i usmaż na brązowo z obu stron. Przenieś na talerz. Dodaj wino i szalotkę do rondelka i gotuj ok. 2 minuty. Dodaj śmietanę, musztardę, estragon i ¼ filiżanki wody. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Nałóż sos na kurczaka.
Kurczak w sosie jeżynowym
Dlaczego nie połączyć kurczaka z jeżynami i pistacjami? To propozycja dla prawdziwych smakoszy i osób, które nie boją się odważnych kompozycji smakowych.
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżeczka zmielonego kminku,
- ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1 filiżanka kaszy bulgur,
- 560 g rozbitych filetów z kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ filiżanki prażonych pistacji,
- 2 filiżanki jeżyn,
- 1 filiżanka grochu,
- pieprz i sól.
Zmieszaj kminek, ziele angielskie i ¼ łyżeczki pieprzu w małej misce. W dużej misce zmieszaj kaszę, 1 i ½ filiżanki wody, ½ łyżki mieszanki przypraw i 1/8 łyżeczki soli. Przykryj pokrywką i podgrzewaj w mikrofali przez 12 minut lub dopóki kasza nie zmięknie. W międzyczasie posyp kurczaka 1/8 łyżeczki soli i 1 łyżeczką mikstury przypraw. W rondelku podgrzej oliwę, a następnie dodaj kurczaka. Gotuj przez 8–10 minut z obu stron.
W międzyczasie posiekaj pistacje. Przenieś kurczaka na talerz. Dodaj do rondelka jeżyny, ¼ filiżanki wody, pozostałe przyprawy i 1/8 łyżeczki soli. Za pomocą ubijaka do ziemniaków delikatnie zgnieć jeżyny. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj groszek i pistacje do ugotowanej kaszy. Podawaj z kurczakiem i sosem jeżynowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze