Sałatka z czerwoną fasolą
KAROLINA • dawno temuWiosna już w pełni, dlatego już ostatni dzwonek, żeby zrzucić zbędne kilogramy przed tym, jak przyjdzie nam wyjść na plażę w stroju kąpielowym. Czasami zwiększenie aktywności fizycznej nie wystarcza, aby pozbyć się tłuszczyku z brzucha bądź ud. Pojawienie się dodatkowych centymetrów w pasie to efekt nie tylko naszego lenistwa, ale również złych nawyków żywieniowych. Czas odstawić ziemniaczki z ciężkim sosem pieczeniowym oraz nasyconą tłuszczem golonkę i zacząć jeść lekkie potrawy. Dużą grupą dań, dzięki którym nie tylko schudniesz, ale również poczujesz się lepiej są sałatki. Nietrudno znaleźć wśród nich także ciężkie propozycje z majonezem albo tłustym mięsem. Spotkać możemy jednak również sałatki lekkie, smaczne i dietetyczne, gdzie tradycyjne produkty zastąpione są jogurtem i warzywami. Jedną z nich niewątpliwie jest ta przyrządzona z użyciem czerwonej fasoli. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tej wyjątkowej rośliny, a także poznasz przepis na przygotowanie sałatki z jej udziałem.
Czerwona fasola
Zanim poznamy przepis na sałatkę z fasolą, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat czerwonej fasoli. Ta niezwykła roślina strączkowa pochodząca z Ameryki Południowej cieszy się coraz większym uznaniem smakoszy na całym świecie. Nie dziwi zatem jej szerokie zastosowanie w kuchni meksykańskiej, gdzie dodawana jest do przeróżnych potraw. Jakie właściwości posiada fasola czerwona? Przede wszystkim jest to roślina zawierająca znaczne ilości białka, dlatego też tak chętnie wykorzystywana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz tegopotrawy z fasolą bogate są w takie związki jak potas i wapń, a obecność witamin z grupy B sprawi, że nie będziemy musiały się już martwić o nasz układ nerwowy. Nie są to jednak wszystkie zalety przypisywane przez naukowców czerwonej fasoli. Jej obecność w diecie jest polecana zwłaszcza osobom chcącym oczyścić organizm bądź też pozbyć się kilku kilogramów, ponieważ zawiera ona dość dużo błonnika niezbędnego do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. W jakiej formie możemy ją zjeść? Czy tylko w formie zupy fasolowej? Świetnym sposobem na sycący posiłek jest przygotowanie sałatki z czerwonej fasoli. Pomoże ci w tym zamieszczony poniżej przepis.
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą
Do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą będziesz potrzebowała:
- 1 puszki czerwonej fasoli,
- 1 małej puszki kukurydzy,
- ½ czerwonej cebuli,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ awokado,
- 1 łyżeczki kminku,
- 1 łyżeczki kolendry,
- soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Fasolę oraz kukurydzę należy odsączyć i umieścić w misce. Następnie dodajemy do nich obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i awokado. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy kminkiem mielonym oraz posiekaną świeżą kolendrą. Całość polewamy sokiem z limonki i w razie konieczności doprawiamy szczyptą soli, gdy będzie zbyt mdła. Przygotowana sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Świetnie komponuje się z rybami oraz owocami morza.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze