Sałatka z czerwonej kapusty
OLIWKA . • dawno temuSałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu. Potrzebnych składników nie dostaniesz może w pierwszym lepszym warzywniaku, ale czasem warto zadać sobie trochę trudu, by stworzyć coś wyjątkowego.
Przygotuj:
- 1,5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1,5 szklanki pokrojonych na cząstki buraczków (gotowane lub marynowane)
- 1/3 szklanki sosu żurawinowego (ze słoiczka)
- łyżkę octu balsamicznego
- łyżeczkę soli
- szczyptę pieprzu
- 1 zmielone ziele angielskie
- 1 zmielony goździk
- olej do posmarowania rondla
1. Przygotowane sałatki z czerwonej kapusty nie będzie wcale skomplikowane. Najpierw wysmaruj rondel olejem i podgrzewaj go przez minutę.
2. Włóż teraz główną bohaterkę – kapustę i duś ją przez 5 minut. Ciągle mieszaj, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolej odrobinę wody lub oleju.
3. Ale nie zapominajmy, że to będzie także sałatka z buraczków ćwikłowych. Wrzuć zatem buraczki i dopraw pyszną surówkę solą, pieprzem, zielem angielskim, octem, goździkiem i sosem żurawinowym.
4. Surówka z czerwonej kapusty nie przysporzyła ci zbyt wielu problemów, prawda? Gotuj ją 10 minut pod przykryciem i podawaj z czym tylko zechcesz. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze