Przepis na krupnik
OLIWKA . • dawno temuKrupnik to pyszna, ale niestety trochę zapomniana zupa. Warto gotować ją dzieciom, by znały smak, który nam tak bardzo przypadł do gustu w dzieciństwie. Danie jest syte, więc będziesz miała pewność, że pociechy zyskają energię na resztę dnia.
Przygotuj:
- 4 utarte marchewki
- 3 posiekane cebule
- 2 pietruszki pokrojone w małą kostkę
- 4 łyżki masła
- 2, 5 litra wody
- szklankę kaszy perłowej
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
1. Wyjmij rondel i rozgrzej w nim masło. Włóż do środka marchewkę, cebulę i pietruszkę i duś na małym ogniu przez kwadrans.
2. Krupnik – zupa, która zachwyca, a jednocześnie jest bardzo prosta do przygotowania. Wlej wodę do rondelka z warzywami i doprowadź danie do wrzenia.
3. Do krupniku dodaj wypłukaną kaszę, sól i pieprz.
4. Twoja rola jest właściwie zakończona. Pozwól, by kasza perłowa zmiękła. Będzie to trwało godzinę.
5. Zupa krupnik jest już gotowa. Podawaj ją z dużą ilością zieleniny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze