Kotlety wegetariańskie
OLIWKA . • dawno temuNie jesz dziś mięsa? To wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z kotletów, po prostu przygotuj kotlety wegetariańskie. Są bardzo smaczne, a przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi trochę warzyw, po które sięgasz stanowczo zbyt rzadko. Oto składniki, których potrzebujesz.
Przygotuj:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszkę
- 1 mały seler
- 2 ząbki czosnku
- kapustę pekińską
- 3 jajka
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- łyżkę masła
- ostre curry
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Najpierw umyj, obierz i ugotuj warzywa. Kiedy ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler będą już prawie gotowe, dodaj poszatkowaną kapustę pekińską. Wystarczy jej zaledwie chwila we wrzątku.
2. Miękkie warzywa musisz później dokładnie zmiksować. To właśnie z powstałej papki uformujesz kotlety bezmięsne, ale to dopiero za chwilę.
3. Posiekane cebulę i czosnek zeszklij na maśle. Dodaj do nich warzywa, a także bułkę tartą i przez 5 minut podsmażaj masę.
4. Pyszne kotlety warzywne są już prawie gotowe. Dodaj jeszcze tylko jajka i dopraw danie solą, pieprzem, curry.
5. Z masy warzywnejuformuj kotlety, obtocz je w płatkach i smaż na oleju. Jasne złoto – taki kolor powinny uzyskać. Przepis na mielone z ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera nie był aż taki skomplikowany, prawda?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze