Składniki:
20 dag marchwi, 20 dag ziemniaków, 2 cebule, 2 jajka,
20 dag selera , 15 dag pietruszki, 4 łyżki bułki tartej,
30 dag kapusty włoskiej lub białej, sól, pieprz, olej,
4 dag masła, 2 płaskie łyżki kaszy manny, 1 łyżka vegety
Jak przyrządzić?
Marchew, seler, pietruszkę ugotować w mundurkach, dodając pod koniec gotowania kapustę podzieloną na części. Osobno ugotować na parze ziemniaki. Miękkie ugotowane warzywa zmielić w maszynce razem z ziemniakami.Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć, lekko rumieniąc, włożyć do niej warzywa. Obsypać wszystko kaszą manną i mieszając, smażyć 5 minut. Do lekko przestudzonej masy dodać jajka, sól, pieprz i vegetę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Jak podawać?
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym plus młode ziemniaki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | dużo |
Autor | Jolanta |