Składniki:
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki
- 200 g białego sera
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek mięty
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Cukinie zetrzeć na tarce, posolić, pozostawić, aby puściły sok.
Czosnek i cebulę posiekać, smażyć na oleju. Odcisnąć cukinie, dorzucić na patelnię, smażyć wszystko razem, aż cukinie lekko zmienią kolor. Zarobić ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Przesmażoną cukinie trochę przestudzić, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać posiekany koperek i miętę oraz grubo zmieloną ostrą paprykę.
Ser posiekać, dodać do masy, wymieszać.
Kłaść łyżką kotleciki na rozgrzany olej, smażyć jak placki ziemniaczane.
Po usmażeniu skropić sokiem z cytryny i posypać papryką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | srednia |
Autor | Renia |