Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
blat kokosowy:
- 5 białek
- 20 dkg wiórków kokosowych
- szklanka cukru
krem:
- 5 żółtek
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 3 dag mąki pszennej
- 2 pomarańcze
poncz do nasączenia:
- szklanka herbaty niezbyt mocnej, 2 łyżki alkoholu (koniak, wódka, może być więcej jeśli się lubi)
Jak przyrządzić?
biszkopt:białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać na sztywno,żóltka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i octem (zrobi sie "grzybek", delikatnie wymieszać z pianą, powoli dodawać mąkę delikatnie mieszającupiec biszkoptblat kokosowy:ubić na sztywno białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaćprzelać do blachy piec 15 min w 190stkrem:rozmieszać kilka łyżek mleka z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, dolać mleko z mąką, zagotować; żółtka ubić z cukrem po czym wymieszać z budyniem, trzymać na małym ogniu mieszając; do zgęstnieniautrzeć masło i ucierając dodawać przestudzoną masę jajeczną, na końcu dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomarańczebiszkopt przekroić na pół; nasączyć ponczem;przekładać:biszkopt, krem, blat kokosowy; krem, biszkopt, posmarować krememmożna przygotować w kwadratowej blasze - jako ciasto, lub jako tort
Uwagi:
Nie tyle trudne co pracochłonne, ale warto
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | raczej dużo |
Autor | asia |