Składniki:
1 kg mąki, 200 ml oleju, 100 ml wody, 4 łyżeczki soli, 100 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 6 dag drożdży
Nadzienie:
- 20 dag szyki wieprzowej
- 20 dag sera żółtego
Jak przyrządzić?
Z mleka, drożdży oraz cukru zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników (wszystkie płynne składniki dodawać stopniowo aby ciasto nie było za rzadkie, jest to uzależnione od mąki). Ciasto wałkować, wykrawać trójkąty, nakładac farsz (szynkę i ser pokroić w paski) i zlepiać rogaliki. Piec w temp. 180 st. do zrumienienia.
Są smaczne i na gorąco i na zimno.
Jak podawać?
Podawać jako przekąskę na zimno lub ciepło.
Uwagi:
Przepis dostałam od Słowaczki u której mieszkałam i tak bardzo mi rogaliki u niej posmakowały, że po powrocie do domu od razu musiałam upiec. Są naprawdę pyszne (można wierzch posypać sezamem, kminkiem, grubą solą itp. co kto lubi)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ulik |